No/VOL: 02/2025 Page no. 40
Authors: Tomasz Dróżdż :
Title: Wpływ oddziaływania PEF na ilość fotonów w wybranych olejach spożywczych
Abstract: Pulsacyjne pole elektryczne (PEF) jest coraz powszechniej stosowane w badaniach nad rozwojem nowych technologii przemysłu spożywczego. PEF ma zastosowanie m.in. do: wspomagania procesów ekstrakcji, suszenia, zamrażania oraz inaktywacji szkodliwych mikroorganizmów. Celem pracy była analiza wpływu oddziaływań pulsacyjnego pola elektrycznego o różnych parametrach na emisję fotonów z oleju rzepakowego i słonecznikowego. Ultra słaba luminescencja wydaje się być uzupełniającą metodą oceny jakości produktów spożywczych. Zawartość fotonów według różnych hipotez badawczych łączyć można z lepszym porządkowaniem przez taką żywność struktur i procesów w organizmie co przekłada się w efekcie na jej wyższą jakość.
Key words: Pulsacyjne pole elektryczne (PEF), ultra słaba luminescencja, ilość fotonów, jakość żywności.